czwartek, 19 lipca 2018

Dyniowa zupa krem z krewetkami

Nie wiem czy pamiętacie jak przy okazji wpisu z zupą z cukinii pisałam, że jest to jedna z dwóch zup po które często sięgam. Dziś pora na tą drugą zupę krem. Dynia kojarzy nam się głównie z jesienią, jednak to danie gości w mojej kuchni również latem, kiedy potrzebuję czegoś lekkiego i smacznego :) 

Do przygotowania zupy potrzebne są:
dwie paczki mrożonej dyni, krewetki, mleczko kokosowe, imbir, grzanki, curry, sól, pieprz i słodką paprykę. 
Czasami podobnie jak przy zupie z cukinii sama robię grzanki,
tym razem użyłam jednak gotowych. 


Na początek do garnka z oliwą wrzucamy dynię


Dolewamy do niej pół szklanki letniej wody


W międzyczasie na patelni smażymy krewetki.
Do dyni zaś dodajemy starty imbir i przyprawy.


Kiedy dynia już zmięknie, zdejmujemy garnek z palnika i za pomocą blendera miksujemy dynię


Na koniec, już w miseczce czy na talerzu, ostatecznie doprawiamy naszą zupę mleczkiem kokosowym, odrobiną curry, krewetkami i grzankami



Zupa dyniowa gotowa. Smacznego! :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Musisz to zobaczyć!

Jak zorganizować wieczór panieński lepszy od marzeń

Już kilka razy wspominałam Wam, że wkrótce wychodzę za mąż. Kiedy w styczniu zaczęliśmy załatwiać wszystkie sprawy związane ze ślubem i wese...