środa, 3 maja 2017

Lekkie placuszki z cukinii

Weekend majowy kojarzy nam się z grillem, ogniskiem - smażonym jedzeniem, często z dodatkiem alkoholu. Nie wpływa to zbyt dobrze na nasze zdrowie, ale wiadomo że nie jemy tak codziennie. Raz na jakiś czas można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa :). Można jednak wprowadzić do naszego jadłospisu coś lekkiego i zdrowszego. Dziś pokażę Wam coś, co niewątpliwie kojarzy mi się z wiosną. Wracam do tego przepisu, kiedy potrzebuję czegoś smacznego, ale lekkiego - sprawdza się świetnie podczas cieplejszych dni. 

Do przygotowania placuszków potrzebujemy: 
dwie cukinie, otręby owsiane lub pszenne, dwa jajka i cebulę


Umytym cukiniom odcinamy końcówki i ścieramy na tarce o grubych oczkach


Czasami trzeba odstawić startą cukinię na kilka minut i odsączyć wodę
Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę


wbijamy dwa jajka i wszystko mieszamy


Na koniec, by nasze placuszki się trzymały, dodajemy około 8 łyżek otrębów


Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i można przejść do smażenia :) 


Placuszki smażymy na niewielkiej ilości oliwy. Obracanie placuszków na drugą stronę wymaga nieco cierpliwości, ale da się to zrobić :) 



Gotowe placuszki nie wyglądają może zbyt ładnie, ale za to są pyszne :) Nie zniechęcajcie się, jeśli pierwsze próby będą nieudane. Też przechodziłam przez etap cukiniowej paćki :D Teraz powstaje coś, co przypomina placuszki :) 



Smacznego! :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz