piątek, 2 września 2016

Chlebek bananowy

Od kiedy ze względów zdrowotnych musiałam całkowicie zmienić swoją dietę, brakowało mi słodyczy i smakołyków. Wierzcie mi, że kiedy zależy od tego Wasze zdrowie - robicie wszystko, by trzymać się zaleceń i rezygnujecie z wielu przyjemności i ulubionych potraw. Na szczęście mogę jeść owoce, które są moim zdrowym zamiennikiem cukierków i czekolady. Zrobiłam więc ostatnio chlebek bananowy, który okazał się strzałem w dziesiątkę. Pyszny, bez glutenowy, bez mleka i dodatkowego cukru. 

Do jego przygotowania użyłam: mąkę ryżową, banany, sodę oczyszczoną i rodzynki (można pominąć). 


Cztery banany obrałam i podzieliłam na mniejsze kawałki (najlepiej żeby były to dojrzałe owoce)


Następnie do bananów dodałam półtorej szklanki mąki ryżowej



oraz pół szklanki wody.


Później wystarczy dodać półtorej łyżeczki sody (lub bezglutenowego proszku do pieczenia.


Wszystkie składniki zmiksowałam


i dodałam na koniec garść rodzynek.


Po wymieszaniu, ciasto wylewam na wyłożoną papierem blaszkę


i wstawiam do nagrzanego na 200 stopni piekarnika 


na 45 minut


Chlebek bananowy gotowy! :) 



Jest idealny zarówno na śniadanie jak i dodatek do popołudniowej kawy. Smacznego! :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz