piątek, 12 sierpnia 2016

Bezglutenowe bułeczki jaglane

Kiedy dodałam Wam przepis na bezglutenowe naleśniki kilka osób poprosiło mnie o więcej dań w diecie bezglutenowej. W moim przypadku dieta wyklucza również nabiał (także laktozę) i kukurydzę. Dlatego też niewiele produktów mogę kupić gotowych. Wiele więc muszę eliminować i zastępować czymś innym. Tym razem pokażę Wam sposób na bułeczki bezglutenowe z mąki i kaszy jaglanej. 

Potrzebne Wam będą: kasza i mąka jaglana, sól oraz drożdże.


Na początku ugotujcie 200g kaszy jaglanej. Po jej wystudzeniu wrzućcie do miski


Następnie dodajcie około 450-500g mąki jaglanej


odrobinę soli


i 25g drożdży.


Na koniec powoli dolewajcie około 80ml letniej wody, ciasto nie może być zbyt płynne.


Po wymieszaniu odstawcie ciasto na godzinę, najlepiej pod przykryciem


Wyrośnięte ciasto podzielcie na kilka części i uformujcie bułeczki. 


Uformowane bułeczki odłóżcie na wyłożoną papierem blachę i zostawcie jeszcze na 40 minut. Następnie wystarczy upiec je w temperaturze 200 stopni. Powinno wystarczyć 20 minut :).


Nie zdziwcie się jeśli bułki zrobią się nieco płaskie. Konsystencja ciasta bezglutenowego różni się np. od tego pszennego. Ja jednak nigdy nie mam problemów z przekrojeniem tych bułek. Na drugi dzień, kiedy są za twarde możecie "podgrzać" je na parze. Smacznego! :) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz