środa, 27 lipca 2016

Bezglutenowe naleśniki jaglane bez mleka

Dostałam ostatnio kilka wiadomości, by częściej zamieszczać na blogu jakieś przepisy. Proszę bardzo! :) Od czasu do czasu będę wstawiać to, co smaczne i sprawdzone - często bezglutenowe i bez mleka. Dziś mam dla Was propozycję idealną zarówno na śniadanie, jak i obiad czy kolację. Od zawsze lubiłam naleśniki, najbardziej na słodko. Robiłam już różnego rodzaju ciasta, tym razem przyszła kolej na kombinację jaglaną. 


Do przygotowania naleśników potrzebne są: 
kasza jaglana, szklankę mąki jaglanej, pół szklanki wody, cynamon i dwa jajka 


Kaszę jaglaną wrzucam do gotującej wody na 10 minut


Do miski wsypuję szklankę mąki jaglanej


Następnie: dwa jajka, cynamon i pół szklanki wody



Następnie dodaję ugotowaną i odsączoną kaszę jaglaną


Wszystko razem miksuję


Na lekko naoliwionej patelni smażymy naleśniki. Musicie wziąć pod uwagę fakt, że konsystencja ciasta z kaszą jaglaną różni się nieco od zwykłego. Naleśniki wychodzą mniejsze i bardziej kruche. 


Naleśniki te najlepiej smakują z owocami lub dżemem :) Ciasto samo w sobie jest dość mdłe, dlatego warto poszaleć z dodatkami.


Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz