Co prawda sezon na szparagi powoli dobiega końca, jednak ja w tym roku dosyć późno zaczęłam je jeść. A musicie wiedzieć, że bardzo je lubię :). Dziś chcę się z Wami podzielić przepisem na przepyszne roladki ze szparagami w dwóch wersjach - owinięte szynką oraz panierowane w mące razowej. Roladki jadłam w towarzystwie kaszy jaglanej.
Do przygotowania tego dania potrzebne są: szparagi, piersi z kurczaka lub indyka, szynka parmeńska lub szwarcwaldzka, oliwa z oliwek oraz opcjonalnie mąka pszenna razowa.
Najpierw należy ugotować kaszę.
Umyte i oczyszczone szparagi wrzuciłam do wrzącej wody, by gotowały się około 3 minuty.
Rozbite piersi z kurczaka doprawiłam tylko pieprzem
Na jednej z roladek ułożyłam w całości ugotowany szparag, na drugiej - pokrojony na mniejsze kawałki
Roladki zawinęłam w następujący sposób:
Następnie jedną z nich owinęłam szynką, a drugą obtoczyłam w mące razowej z Barw Zdrowia
Później wystarczy już tylko smażyć je na oliwie z oliwek
Obiad gotowy! :)
A jak jest u Was? Lubicie szparagi? :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz