Ostatnio musiałam nieco zmienić swój sposób odżywiania. Wiele produktów musiałam wyeliminować, sporo ulubionych potraw odstawić całkowicie. Nadal jest to bardzo trudne, ale udało mi się znaleźć kilka zamienników i przysmaków, które mi nie szkodzą. Bardzo lubię naleśniki i różnego rodzaju placki. Ciężko mi było z nich zrezygnować. Świetnym rozwiązaniem okazały się bananowe placuszki bez mąki i mleka.
Do ich przygotowania potrzebne są: dwa jajka, banan, trzy łyżki otrębów owsianych oraz łyżka otrębów orkiszowych i margaryna do smażenia.
Jajka, otręby i banana należy zmiksować na gładką masę
Otręby owsiane przeciwdziałają zmęczeniu, poprawiają pamięć i
koncentrację oraz działają ochronnie na śluzówkę jelit
Otręby orkiszowe od Barw Zdrowia okazały się świetnym dodatkiem. Podobnie jak otręby żytnie, pomagają przy zmęczeniu, spadku wydolności, problemach z sercem, przy wzmożonej podatności na infekcje oraz w chorobach wątroby i nerek.
Następnie wystarczy usmażyć placuszki na niewielkiej ilości tłuszczu
Gotowe placuszki możecie podawać samodzielnie, z owocami oraz polewając je miodem czy syropem klonowym. Smacznego!
Musi być pycha! W sam raz na wiosenny deser :)
OdpowiedzUsuńWłaściwie to deser, obiad, śniadanie i kolacja :)
Usuń