piątek, 6 maja 2016

Bananowe placuszki bez mleka i mąki

Ostatnio musiałam nieco zmienić swój sposób odżywiania. Wiele produktów musiałam wyeliminować, sporo ulubionych potraw odstawić całkowicie. Nadal jest to bardzo trudne, ale udało mi się znaleźć kilka zamienników i przysmaków, które mi nie szkodzą. Bardzo lubię naleśniki i różnego rodzaju placki. Ciężko mi było z nich zrezygnować. Świetnym rozwiązaniem okazały się bananowe placuszki bez mąki i mleka.

Do ich przygotowania potrzebne są: dwa jajka, banan, trzy łyżki otrębów owsianych oraz łyżka otrębów orkiszowych i margaryna do smażenia. 


Jajka, otręby i banana należy zmiksować na gładką masę



Otręby owsiane przeciwdziałają zmęczeniu, poprawiają pamięć i 
koncentrację oraz działają ochronnie na śluzówkę jelit


Otręby orkiszowe od Barw Zdrowia okazały się świetnym dodatkiem. Podobnie jak otręby żytnie, pomagają przy zmęczeniu, spadku wydolności, problemach z sercem, przy wzmożonej podatności na infekcje oraz w chorobach wątroby i nerek. 



Następnie wystarczy usmażyć placuszki na niewielkiej ilości tłuszczu



Gotowe placuszki możecie podawać samodzielnie, z owocami oraz polewając je miodem czy syropem klonowym. Smacznego! 


2 komentarze:

  1. Musi być pycha! W sam raz na wiosenny deser :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właściwie to deser, obiad, śniadanie i kolacja :)

      Usuń