poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Szarlotka na mące razowej

Weekend spędziłam w domu rodzinnym z moimi bliskimi, czyli tak, jak lubię. Miałam więc czas i okazję do upieczenia ciasta. Postawiłam na moją ulubioną szarlotkę. Tym razem jednak zastąpiłam zwykłą mąkę pszenną - razową, która sprawdziła się świetnie! 

Do przygotowania szarlotki użyłam: mąki pszennej razowej od Barwy Zdrowia, kaszy manny, 1kg jabłek, proszku do pieczenia, cynamonu i margaryny.


Najpierw odmierzyłam jedną szklankę mąki


i wsypałam do dużej miski


Następnie przesiałam szklankę kaszy manny i dosypałam do mąki



Podobnie przesiewamy 1,5 łyżki proszku do pieczenia


Ostatni suchy produkt to brązowy cukier, którego dodałam dwie łyżki (jest to krok opcjonalny)


Wszystkie sypkie produkty trzeba wymieszać i rozdzielić na trzy równe części



Kolejny krok to obranie jabłek i pokrojenie ich na mniejsze kawałki


Następnie jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy je cynamonem (jeśli lubicie)



Teraz wystarczy przygotować sobie tortownicę. Na dno kładziemy papier do pieczenia a boki smarujemy margaryną. 
W międzyczasie możemy nastawić piekarnik na 180 stopni. 

Kiedy już wszystko mamy przygotowane, przechodzimy do najważniejszego - sypanie szarlotki


Na dno tortownicy wsypujemy jedną z trzech części suchych produktów


Na wierzch dodajemy połowę jabłek


Następnie kolejna porcja suchej mieszanki


i ostatnia część jabłek


Na wierzch pozostaje już tylko wsypać trzecią część suchych produktów i zetrzeć na tarce o dużych oczkach 170g margaryny (najlepiej trochę zmrożonej)



Tak przygotowane ciasto wstawiamy na godzinę do piekarnika (180stopni). Po upieczeniu, otrzymujemy taką piękną szarlotkę :) 



Smacznego! :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz